Hanger Art Project: Transferable impressions

Op vrijdag 9 maart hebben grafisch vormgever én beroeps kunstenaar in de klas Ingrid Wielema en ik een groot project gerealiseerd. 25 leerlingen van Reggesteyn, voortgezet onderwijs in Nijverdal namen deel aan een uitwisselingsprogramma. Dus 25 leerlingen uit diverse landen in Europa waren die week in Nijverdal. Reggesteyn had een paar maanden van tevoren een oproep gedaan om een projectvoortstel in te dienen in het kader van deze uitwisseling. Zij wilden een gezamenlijk kunstwerk tot stand brengen wat deze uitwisseling symboliseerde.

Het mooie was dat Ingrid mij belde met de vraag om samen een projectvoorstel te schrijven en in te dienen. We kenden elkaar helemaal niet. Maar Ingrid en ik zijn allebei gespecialiseerd in verschillende druktechnieken: Ingrid gebruikt lettervormen in haar bik-workshops en laat de leerlingen met houten letters printen waarbij juist niet uitgegaan wordt van het schrijven en woorden maken maar puur vanuit de vorm van de letters.

Ik maak tegenwoordig veel sjabloondrukken en bedruk daar oa papieren jurken mee. Waarbij het mij niet gaat om het kleding ontwerpen maar meer als een vorm waarmee je ook een verhaal kan vertellen. Sjablonen komen bij mij voort uit gedachten, beelden in mijn hoofd, gebeurtenissen uit mijn leven of iets wat ik in een boek las.

Na het enige tijd brainstormen zijn wij tot het plan gekomen om samen met de leerlingen papieren kleding te maken die hun eigen indrukken vertellen: Transferable Impressions
De leerlingen hebben in totaal twee workshops gevolgd waarin ze met lettervormen en sjablonen werkten. Deze workshops waren bedoeld om hun eigen ‘stoffen’ te printen waar uiteindelijk de papieren kleding van gemaakt zou worden.
De 25 leerlingen uit nederland waren ieder gekoppeld aan een maatje uit het buitenland. Tijdens het printen van de stoffen werkten iedereen individueel maar tijdens het laatste onderdeel; de kleding maken, kwamen de koppels weer samen zodat er uiteindelijk 25 kledingstukken zouden ontstaan.

En dat is gebeurd: in Reggesteyn hangen nu in een lichte koker vorm waar iedereen verdieping op uit kan kijken, 25 prachtige kledingstukken!

 

One comment on “Hanger Art Project: Transferable impressions

Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

*